dilluns, 20 de setembre de 2010

TURÓ DEL CARMEL



ntigament conegut com el turó de'n Mora, degut a una masia que es trobava on ara hi ha el barri del Coll. 
Avui dia porta el nom del santuari construït a la part oriental del turó, a mitjans del segle XIX.  

Popularment, al turó també se'l coneix  per " LA PELADA"

Situat entre els turons de la Creueta del Coll  

i el de la Rovira ...

...forma part dels tres turons, on està projectat construir el PARC DELS TRES TURONS (o dels tres torrons... com se li va escapar al llavors alcalde de Barcelona Joan Clos en una entrevista radiofònica)

Té una alçada de 266 metres i tan sols la part superior no està urbanitzada.
 
Al voltant es varen començar a edificar torretes a partir del 1875...
  ... i amb el temps s'ha anat edificant tot conformant el barri del Carmel.
 A un dels costats del turó podem veure el Parc Güell ...
 

...des del mirador del Virolai.
 Bones vistes de Barcelona, des d'aquest indret.


;o)


 Bona passejada



divendres, 3 de setembre de 2010

CAPPARIS SPINOSA




airebé a tot arreu he trobat que la taperera és originària de la regió Mediterranea, però a la revista de la "Xarxa Vives d'Universitats" (per cert, un article molt interessant) expliquen que és una planta originària d'Àsia i que els fenicis la varen portar fins el Mediterrani, on els grecs la varen escampar per arreu.
Potser per què es troba des de fa tant temps en els països mediterranis s'ha acabat pensant que aquest és el seu origen.
Es troba, sobretot a prop de la costa. Arrelant entre les pedres dels murs, als penya segats i en general en terres pobres i sorrenques, principalment de caire calcari.

Fa uns dies, al monestir de Pedralbes en vaig veure. No gaire a l'abast per a collir tàperes o taperots.

  Sabia que al teatre Grec de Barcelona hi ha tapereres gairebé a peu pla.
 I m'hi vaig arribar per collir alguns fruits madurs i guardar la llavor 
Vull provar de sembrar-la. Tinc entès, però que costa de fer germinar. Ho provaré.
 Les flors comencen a sortir a partir de maig ...

  ...però les tàperes, que son els capolls de la flor...
 (tàperes: d'esquèrra a dreta van creixent fins que s'obra el capoll de la flor)
 ...es poden començar a collir a partir d'abril i els fruits (taperots) a partir de maig, quan encara estan tendres.
 Tant uns com altres es confiten en vinagre i una mica de sal, per menjar-los com a condiment d'amanides o aperitiu.
Sembla ser que també te propietats medicinals...
Palau i Ferrer, en el seu llibre "Plantes medicinals baleariques" ens diu*: "La corteza de la raíz es amarga i diurética. Mascada inmediatamente antes de las comidas aumenta el apetito. Los enjuagues con el cocimiento al 2%, tienen la misma virtud. Bebiendo de él varias tazas al día, aumenta la cantidad de orina"
Ho copio del llibre Plantas Medicinales de Pius Font Quer. Per això està en castellà :o/



Sembla ser, però, que en cru poden ser dolents. Hi ha un refrany castellà que diu: "Tras los requesones come alcaparrones, e irás en derechura a la sepultura"
Finalment veieu que ens diu fra Miquel Agustí d'aquesta planta



He intentat "traduir" les paraules de fra Miquel Agustí a un català més modern, però no sé si m'ha sortit prou bé.
En cursiva, les paraules que no he acabat d'entendre. Potser algú de lletres em pot ajudar... ;o)


Les plantes de Taparas, venen en molta part sense cultivar-les, i en part que no es conrea, recreant-se en lloc sec, i si en voleu sembrar sobre un clot ple de pedres, i calcinada, o en una paret: i així no ocupa lloc en els horts: per que hi fa molt dany, no tant per lo que esta dit, per lo que insiciona per alguna seva venenosa qualitat, tota aquella terra i la fa esteril, no es menester cultivar-les, per que sense cultivar-les ells creixen prou, es pot sembrar a la Primavera, i també a la tardor.
Lo fruit de Taparas es bo per ensalada per iniciar lo apetit, i netejar el ventre, i llevar la opilacio del fetge, i principalment la melsa.

 
 Que vagi de gust!!


PS: He trobat un llibre on parla del cultiu de les tapereres. El trobareu en aquest enllaç pàg 44