RECOPILACIÓ BREVA DE LAS MATERIAS QVE LO AVTOR TROBA DE INTERÉS EN LO REFERENT A JARDINS I PAISATGES, ENTRE ALTRES CVRIOSITATS

diumenge, 13 de setembre del 2009

FIBRES VEGETALS




inalment vaig poder visitar l'exposició " Fibres Vegetals" a l'Institut Botànic de Barcelona.
Feia temps que la tenia pendent i no em penedeixo gens d'haver-hi anat.
Intentaré, amb aquest post, posar-vos el cuquet de fer-hi una visita.
L'exposició ens vol recordar la importància que han tingut les fibres extretes de les plantes, en el progrés de les civilitzacions, fins no fa gaires anys. (de fet fins l'aparició del petroli i els seus derivats!)

Ens mostra des dels diferents teixits en brut...I els pots tocar!
Quin gustet el cotó!
...fins els diferents tipus de producte obtingut amb les fibres segons la seva utilitat i les plantes que s'han utilitzat:

La corda, una LINEA. Lliga, uneix, transporta

Cada tipus de corda està feta amb el vegetal més adequat per a una feina concreta i té el seu nom específic.
Sense cordes no es travessen oceans
El teixit, un PLA. Folra, cobreix i entapissa

Qui no ha jugat alguna vegada al joc de les cadires? Estaven fetes de fusta i boga!

El comissari de l'exposició (un bon amic), em va explicar que "la nansa" és un parany de pesca teixit amb vegetals. Tenien una vida limitada doncs al estar submergides durant mesos en el mar es deterioraven.
No es tornaven a usar i es llençaven al mar.
Dins de les nanses que llençaven al mar, quedaven a les restes d'esquer, ous que havien posat els peixos que hi queien... de manera que servien per regenerar les espècies que es capturen amb aquest parany.
Actualment les nanses es fan de plàstic i malles metàl·liques, que es recuperen, perdent-se tota la riquesa de vida que s'hi havia fet en els mesos que han estat submergides.

Un cabàs, un VOLUM. El cistell protegeix, guarda i encapsa

Heu vist mai un niu d'ocells? Jo me'n trobo sovint, per la meva feina.
Són un teixit de brins d'herba i branquillons de diferents plantes, molt resistent i prou ample per protegir
!
Nosaltres també hem utilitzat els vegetals per protegir i guardar
Encara aneu a mercat amb cabàs?
O sou acumuladors de bosses de plàstic que cada cop malmeten més l'entorn natural?
També hi ha lloc per a l'art en l'us de fibres vegetals
Seria bo que no ho oblidéssim que tot el que es feia amb fibres vegetals donava feina a un munt de gent. Des dels cultivadors o recol·lectors de vegetals fins els diferents productes explicats a l'exposició passant per tota la indústria transformadora i de transport.
(Molt ben explicat, per cert, en els panells amb fotografies i textos de l'exposició)

Tot un mon que ha estat desbaratat pel petroli.

Una exposició, doncs, més que recomanable. El que us pressento aquí són els detalls més vistosos però la mostra de plantes, les explicacions, les històries...hi haureu d'anar per apreciar-la en la seva totalitat.

Es podrà visitar al Institut Botànic (dins del Jardí Botànic de Barcelona) fins el 30 de novembre d'enguany.

A més, si aneu amb temps, podreu aprofitar per donar una volta pel Jardí Botànic. Trobareu plantes que us semblaran estranyes o curioses, però que són de clima mediterrani. Però d'això ja en parlarem en un altre post.

Que tingueu una profitosa passejada

No sóc l'únic que ha parlat d'aquesta exposició a BlogVille:
Velas y bengalas

16 comentaris:

Pedro Molina Rodríguez-Navas ha dit...

El proper dia 19 per la fira de Pallejà farem una demostració de treball de l'espart amb alguns alumnes que ho saben treballar. Un d'ells ha fet aquest estiu unes espardenyes molt semblants a les de la fotografia. Una passada de feina i de maques! Farem fotografies, ja les pujaré al blog o a la pàgina del TOTS.

rhanya2 ha dit...

No acostumo a anar a exposicions, però he trobat una amiga inquieta amb qui ens hem proposat anar-hi juntes aquesta temporada que comença.
Apuntem aquesta a la llibreta, Fra Miquel.
:)

maria ha dit...

Proposta interessant...fins el 30 de novembre.Me l'apunto!^-^

La lectora corrent ha dit...

Quan vaig visitar-la, l'agost del 2008, deien que duraria fins al març de 2009. Fa uns mesos vaig haver d'anar al Jardí Botànic per feina i vaig veure que encara hi era i que hi seria fins després de l'estiu. Val la pena, perquè és una exposició molt bonica i il·lustrativa d'una artesania que m'agradaria que no es perdés.

fra miquel ha dit...

Pedro,
cada cop és més difícil trobar gent que sàpiga fer aquestes coses. Val la pena aprofitar, si sabem d'algú que ho ensenyi.

Violette!
Heu d'anar abans del 30 de novembre!

Sí maria, és força interessant.

Benvinguda! Lectora...,
Encara queda gent que ho fa, però poca. El que si es pot trobar és qui ho faci en l'àmbit dels mercats d'artesania, fires medievals i tot això. Però caldria fer un recull de com es fan els diferents objectes. El llibret que tens deu ser una cosa així amb cistells, però hi ha moltes altres coses...Espardenyes, alforges, estris de pesca...

RaT ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
RaT ha dit...

Rossego la goma de la punta nord del llapis i, pausadament i amb una mica de dificultat, anoto a la llibreta de coses pendents: EXPO FIBRES VEGETALS. Per si de cas ho subratllo en vermell, no fos cas que com tantes, se'm passin.

I crec que en teniem una de pendent... o fins i tot, dues. Encara hi són? mmm... que bé, feina pendent!!!

Una abraçada

khalina ha dit...

Doncs m'agradaria anar. I també al Jardí botànic, perquè fa poc vaig anar a l'antic jardí botànic que està més a baix.Sembla molt interessant

Carme Rosanas ha dit...

No sé si aniré a veure l'exposició, però el teu post m'ha agradat molt.

I he de dir que sí que tinc un cabàs... tant gros que he de mirar de no omplir-lo del tot o si no... no el puc ni aixecar. :)

el paseante ha dit...

Hi vaig anar amb la dona elegant el dia que el Barça va guanyar la lliga sense jugar, fa mesos. M'han agradat les fotografies (n'he vist una feta amb un gran angular. És possible?) I m'ha encantat que hagis escrit més paraules de les que acostumes a posar. Completament d'acord amb el tema de les bosses i el petroli.

fra miquel ha dit...

No m'estranya, RaTeta, no, que roseguis el llapis...Com que ets una rateta!
Jo també he perdut el compte, hauria de repassar els deures pendents. La veritat és que no ho sé si encara hi són.
B7s

Hola Khalina, sí que és interessant, l'antic jardí Botànic. El fet d'estar en uns sots fa que es puguin plantar espècies de climes molt diferents. En el sot de l'estany hi ha els arbres més alts de Barcelona.
M'ha xiulat, un ocellet, que s'estan fent gestions per obrir el sot de la Masia. Conec molt bé tots dos espais.
Uns B7s per a tu també

Jo vaig al mercat amb carro o bé amb bosses de roba, i dono la tabarra a la verdulaire per que no em doni bosses. Les bosses que tinc les reutilitzo tants cops com puc. Acabarem tots recuperant quest costum, és de sentit comú.
Petons, Carme.

Ho sé, Paseante, ho sé. I m'ha costat recuperar el teu post, per què a diferència d'altres blogs, en el teu no puc obtenir l'adreça d'un post clicant el títol. Deu ser un tema de configuració. Sort que allà en els llimbs de google està tot arxivat i el vaig trobar amb el cercador. Potser no t'ha adonat que tinc el teu post enllaçat! (al final del post)
Una abraçada.

fra miquel ha dit...

Ah! Paseante, m'oblidava. L'objectiu que utilitzo és un zoom 28-200. És possible que alguna foto estigui feta amb l'objectiu a 28, molt angular certament.

el paseante ha dit...

Fra Miquel, ja he vist l'enllaç. Moltes gràcies, com sempre. El que no entenc és tot això de buscar posts en altres blogs. Quan vaig enllaçar les teves entrades de la Colònia Castells i el Parc Central del Poble Nou les vaig haver de buscar a casa teva mes a mes. Hi ha alguna possibilitat de fer-ho més ràpidament que desconec?

fra miquel ha dit...

Paseante, si recordes el títol del post, ho pots buscar directament al cercador, google o un altre.

Allà, en els llimbs d'internet, està tot.

Dins del meu blog

Pots buscar per paraules clau: si es tracta d'un parc doncs cliques a parcs i s'obriran tots els posts que tinc assenyalats amb aquesta paraula, si és una planta que floreix al maig busques "maig". també les tinc classificades per color de floració.
Els posts que fem conjuntament els poso "el paseante" de paraula clau (entre d'altres)

Trobaràs l'índex de paraules clau al final de la barra lateral.

Un cop has trobat el post, cliques en el títol i pots copiar l'adreça d'aquell post, de la finestreta del navegador. Això és el que no em surt en el teu blog.

De mica en mica anirem aprenent, Paseante!
Una abraçada

el paseante ha dit...

Fra Miquel, utilitzo una plantilla molt antiga de blogspot. És més senzilla que les vostres, pesa menys i és més ràpida d'obrir. Crec que pots aconseguir això de copiar el títol anant al final del meu post i clicant l'HORA de publicació. A veure si et funciona.

fra miquel ha dit...

Ho provaré, Paseante.
Gràcies