RECOPILACIÓ BREVA DE LAS MATERIAS QVE LO AVTOR TROBA DE INTERÉS EN LO REFERENT A JARDINS I PAISATGES, ENTRE ALTRES CVRIOSITATS

dijous, 18 de juny del 2009

Tipuana tipu





l que més m'agrada de la Tipuana és la seva floració,
i la catifa de color groc que deixa al terra.
Però, també és digne d'anomenar l'ombra que fa durant tot l'estiu.
És originari d'Amèrica del Sud, Argentina i Brasil. A Brasil se l'anomena "Tipu". En castellà se'l coneix com "Palo rosa"
La forma del fruit, afavoreix que les llavors s'escampin. Quan cauen les llavors, els fruits van giravoltant com si fossin helicòpters gràcies a la forma alada que tenen. D'aquesta manera poden arribar més lluny.
Les fulles cauen a finals d'hivern. Això pot ser una pega si tens l'arbre en un lloc on t'agradaria que hi toqués el sol quan fa fred.Però penso que totes les demés coses compensen.

A Barcelona hi ha més de 3700 Tipuanes.

14 comentaris:

Albanta ha dit...

Ei Fra Miquel.. No et comente quasi mai per que se poc d'aquests temes.

Com podria criar-me una Tipuana d'aquestes? Amb llavors? o hauria de comprar-la ja mig criada?

Tinc un lloc preciós per ella!!

khalina ha dit...

són maques sí, però la xicranda m'agrada més.Es pel color de les flors. Clar que cadascun té la seva pròpia bellesa.

Per on estan fetes les fotos?

fra miquel ha dit...

Albanta, lo millor seria que la compressis ja una mica gran. De llavor segurament et sortiria, però trigaria uns anys a fer una bona ombra. Si compres l'arbre ja fet, en un parell d'anys ja el tens prou gran i en 5 o 6 anys ja és un senyor arbre.
Si tens lloc és un bon arbre. Pensa, però que perd la fulla molt tard i per tant també fa ombra al hivern.
Petons

Tens raó Khalina hauria d'haver posat d'on son les fotos. Les de la placeta (al principi del post) són del parc del Guinardó. Més abaix es veu el nen de l'aro. Al costat de l'Av. Montserrat Casanova

Les del passeig on es veu una barana vermella estan fetes des del carrer Rosa Sensat, prop de l'Av. Icaria a la Vil·la Olímpica.
Però se'n troben a quasi tot arreu. Al campus nord de la UPC també n'hi ha. De fet gairebé en veig a tot arreu per on passo. N'hi ha de molt grans a la plaça de Sant Felip Neri.
M'hauria agradat fotografiar-los però no he pogut. A més, és un lloc entranyable, per a mi.(Quantes nits he anat allà a escoltar el cant de la font). De moment tan sols puc fer fotos dels llocs per on passo, o que estan a prop d'on treballo.

Hi ha llocs on es combinen les Xicrandes i les Tipuanes; Lila i Groc a l'hora! També m'agrada aquesta combinació de colors. Lo millor dels dos arbres és la catifa de colors quan cauen les flors.

B7s

el paseante ha dit...

Ja m'hi he fixat en aquests arbres, i en les catifes de flors grogues que deixen a terra. Són macos. Has de fer un post de moreres (jo sempre demanant...). N'hi ha algunes al Port Olímpic. Ho sé perquè el meu nebot cria cucs de seda.

RaT ha dit...

Coneixes la Plaça del Nord a Gràcia? jo hi he crescut... és de les poques (o única) del barri que l'ajuntament no ha convertit, del tot, en plaça dura. Allí trobaràs tipuanes i xicrandes i quan és l'època trepitges una catifa plena de colors.
A mi m'agraden molt el magnòlis. Fa uns 6 anys, en plena efervecència immobiliaria, en van arrencar un d'un pati interior a Gràcia. Des de casa l'àvia el veia com arribava a un cinquè pis... i el van matar... Ara veig que l'ajuntament en planta en alguns carrers però no crec que els agradi la contaminació, són massa delicats... Fins aviat!!

novesflors ha dit...

Moltíssimes gràcies per la informació i pel post. Ja he fet l'aclariment oportú en el meu blog.
En saps molt, de plantes, oi?

fra miquel ha dit...

Ja arribaran les moreres, paciència Paseante. Que si penjo tots els arbres de cop em quedaré sense material per més endavant. De tota manera gracies per la informació d'on puc trobar-les. Si vaig pel Port Olímpic miraré de retratar-les.
Una abraçada

Ara és la època, RaTeta! Conec la plaça però no recordava que hi hagués la barreja dels dos arbres. Hi aniré, gracies
Respecte al que fan els de Parcs i Jardins amb els arbres... prefereixo no dir res, ara. Ja hi haurà posts que en parlin.
La, o el magnoli, sí, és un arbre molt bonic, si no es retalla o esporga massa.
B7s

Be, Novesflors, molt molt... no et pensis que en sàpiga. Però treballo amb plantes i alguna cosa sé, sí. Aquest blog també m'ajuda a recopilar informació de les plantes.
Gracies per lincar-me en el teu post.
Petons

pedromolinarn ha dit...

Hola Fra Miquel! Com m’agraden aquest arbres i la catifa de flors a terra! A prop de casa en tenim i també a Pallejà al costat de l’escola i ara estan im-pres-sio-nants.
M'agrada moltííííííssim la fotografia del títol amb la nina a terra. On l'has fet?
A veure si em pots dir com ho fas per signar les fotografies a sobre de la imatge. He de pujar algunes i si abans de provar em pots fer una recomanació, doncs millor. Gràcies!!!

fra miquel ha dit...

La foto de la capsalera és un detall d'una que vaig fer a Navata. N'hi ha d'altres al post de Artesants a Navata-Patis de primavera.

Les fotos les signo amb el programa Picasa. Queden signades al pujar-les a un àlbum de webpicasa.
T'escric al emili per a més detalls
Salut!

Unknown ha dit...

Sort de tu! Gràcies perquè feia dies que buscava com es deia l'arbre dels fruits que són els helicòpters de la meva infantesa quan hi jugava!

fra miquel ha dit...

Celebro que el meu post t'hagi estat útil UNKNOWN
Pensa que hi ha altres arbres que tenen el fruit tipus "helicòpter" :o), com els de la família de les "Aceràcies": Auró blanc , auró negre...encara que en aquests "l'ala" és doble
Salutacions

Anònim ha dit...

Hola. Em podries fer un favor? Seria indicar-me on n'hi ha una que faci flors taronges. En tinc una que fa flors grogues i en voldria plantar una al costat que les fes taronges. Si em poguessis dir les coordenades exactes podria anar-hi i agafar-ne llavors. Moltes gràcies. El meu email és jovasch@gmail.com

fra miquel ha dit...

Hola JOVASCH
Em sap greu, però de flors taronja, el que se'n diu taronja, no em consta que n'hi hagi. El que pot ser és que algunes tinguin la flor d'un groc més ataronjat que altres, però això pot ser una qüestió genètica o del tipus de terra on estiguin plantades.
Si llegeixes els comentaris d'aquesta entrada veuràs on vaig fer les fotos que he penjat en aquest post.
Una abraçada

Anònim ha dit...

D'acord. Ja miraré. Tenen un color clarament més taronja que la meva. Merci.