divendres, 6 de gener de 2012

Citrus aurantium




e la família de les rutàcies, és un arbre originari del sud est de Vietnam
Mentre a la primavera ens regala amb una floració olorosa i mel·lífera...
 A l'hivern engalana les seves branques amb els fruits taronges...
...que son amargants. Això no evita, però, que els puguem utilitzar per a fer melmelada o licors
També se n'extreuen olis essencials per a fer perfums i salses.
És un arbre de fulla perenne que cal cultivar-lo a ple sol.
Tem els hiverns freds, pel que en zones on gela sovint, se'l pot cultivar en contenidor per transportar-lo a cobert durant l'hivern.
A Barcelona els trobareu als jardins, 
...parcs i també pels carrers.
Fra Miquel Agustí ja ens ho deia en el seu Llibre dels Secrets...




Us desitjo un bon any 2012

15 comentaris:

Mari-Pi-R ha dit...

La floración primaveral a parte que sea olorosa es muy bonita, y sobre todo el fruto que se pueda hacer mermelada debe de ser bueno, a mi me gusta un poco las cosa amargas.
Un abrazo y feliz día de Reyes

Macondo ha dit...

La melmelada de taronja amarga és l'única que m'agrada, i especialment quan mossego un tros de pela, ummmm és boníssima!

Crec que la fulla fa com una doble fulla, no sé, potser m'equivoco i és l'altre, la dolça.

Que l'any ens porti molts arbres, plantes i flors.

novesflors ha dit...

La mermelada de taronja amarga barrejada amb formatge m'encanta.
BON ANY.

Carme ha dit...

Molt bon any, Miquel!

I que sigui ben perfumat i guarnit amb els teus arbres, plantes i flors...

fra miquel ha dit...

Seguro que te gustaria la mermelada que hago yo, MARI-PI-R ;o)
En los jardines que cuido hay uno de estos naranjos y me sabe mal tirar las naranjas!!
besos

fra miquel ha dit...

MACONDO, que jo recordi la fulla és bastant normal, però ho comprovaré, ara m'has fet dubtar.
Amb molt de gust et passaria un potet de la meva melmelada...
Tu mateixa ;o)
Petó

PS: procuraré no defallir i portar-vos moltes flors i plantes

fra miquel ha dit...

Doncs si, NOVESFLORS, a mi m'agrada amb un formatge semi-curat.
Petó i Bon Any per a tu també

fra miquel ha dit...

Gràcies CARME!
Bon any a tu també. Procuraré, procuraré portar-vos moltes plantes, i parcs, jardins i passejades també...
Petons

Baruk ha dit...

L'aroma de la flor del taronger es per a mi la mes exquisita.

Bon Any a tothom!!

Una abraçada

Anna Eme ha dit...

Jo no sóc de melmelades però voldria preguntar-te si, amb els teus coneixements de flors i plantes, saps fer colònies o aigües perfumades? Els cítrics són perfums ideals per la pell :)
Bon any des del llibre!

fra miquel ha dit...

He actualitzat el post amb un fragment del Llibre dels Secrets de fra Miquel Agustí.

Bon any i força romànic, BARUK!
Gràcies
petó

No deus haver tastat la meva, ANNA EME ;o) he he
Doncs no ho he provat mai, això de les aigües perfumades, però si trobes una recepta, ho podem intentar...
petó

Violette ha dit...

precioses imatges, Frare!!! agraeixo constantment el taronger, és un arbre infinit!

el paseante ha dit...

Aquests arbrets són una mariconada. Jo ara només em dedico als baobabs. Bon any Fra Miquel.

Pais secret ha dit...

Llegint els secrets de Fra Miquel m´he adonat que el meu taronger ( que no és amarg) hauria d´estar a la glòria i en canvi aquest any no m´ha fet ni una trista taronja. Potser és el llevant que me´l despulla de flors...no sabràs pas què li puc fer per tenir-lo ben formós...;-)

L´aigua de flor de taronger ( flor de azahar) és molt apreciada en perfumeria ( l´essència) i en pastisseria, sobretot àrab. la trobo delícadíssima , així com la de la flor de llimoner.
Ah, i també m´agrada molt combinar la melmelada amb formatges, siguin secs i curats o tendres.

Dolçamarg i deliciós aquest post.

fra miquel ha dit...

Infinit no ho sé, però si que és un dels meus preferits...
Aviat toca fer melmelada, Oi, Violette? :)
Petó

Vigila amb els baobabs, Paseante. Si has llegit "El Petit Princep" sabràs que poden envair un planeta petit, com, en el que crec, vius tu. ;)
Una abraçada

Pot ser. Pot ser, PAÍS SECRET. Als tarongers els agrada la caloreta i els llocs arrecerats.
La pastisseria no és lo meu, però és més probable que provi de fer un pastis amb flors de taronger que un perfum.
Amb formatges o iogurt és com me la menjo normalment :o)
petonets