RECOPILACIÓ BREVA DE LAS MATERIAS QVE LO AVTOR TROBA DE INTERÉS EN LO REFERENT A JARDINS I PAISATGES, ENTRE ALTRES CVRIOSITATS

divendres, 19 de desembre del 2008

Eucaliptus globulus





'he vist molts cops, a prop d'edificis i construccions, cosa que fa pensar que malgrat la seva grandària no malmet amb les arrels els fonaments d'aquests. Si que poden ser una molèstia les seves branques, si estan molt a prop de finestres i balcons.

També se l'anomena "Arbre de la salut"

Qui no ha fet alguna vegada, inhalacions de vapors d'eucaliptus per guarir refredats i congestions de les vies respiratòries?

S'ha d'agafar un grapat de fulles (només les fulles segons Pío Font Quer a "Planta Medicinales el Dioscórides renovado") assecades a l'ombra i posar-les, a trossets, en aigua bullint, després, ja sabeu, una tovallola per sobre el cap i a respirar els vapors.

Es poden prendre en infusió. En aquest cas s'han d'agafar una o dues fulles tallades a trossets petits, per cada tassa d'aigua bullint. Millor posar-hi una mica de mel o sucre per endolcir-ho. No s'han de prendre més de dues tasses al dia, podria provocar gastroenteritis i/o dificultats respiratòries.
És originari d'Australia i Tasmània, de creixement rapit, cosa que junt amb la idoneïtat de la seva fusta per a fer pasta de paper, l'ha convertit en un cultiu industrial en llocs temperats amb un bon règim de pluges (Galícia , Astúries).

Per la composició de les fulles (molts olis i tanins) que no es descomponen i la gran absorció d'aigua que fan les arrels, gairebé no creix res al voltant d'aquests arbres, això fa que en grans extensions d'aquest cultiu canviï la flora i es desplaci la fauna autòctona d'aquests indrets. Amés la seva fusta crema amb facilitat, pel que representa un risc alt d'incendi.

Teniu informació més extensa al respecte a: Amics arbres- Arbres amics
Hi ha més de 300 espècies determinades, totes i cada un tenen les seves raons per ser interessants. Hi ha espècies que poden fer 30 o 40 metres i altres que son arbustives o nanes.

Per veure-les visiteu la pàgina: InformationsZentrum.Eucaliptus
La introducció de l'Eucaliptus, cap els anys 80 del segle XIX es va fer per assecar i sanejar els terrenys baixos i pantanosos pensant que no sols acabarien amb els bassals i humitats, si no que també amb els mosquits i "miasmes" del paludisme.
A més es creia que les fulles, de per si, o administrades als afectats de paludisme, farien baixar les febres que patien. Res de tot això, però la capacitat dels Eucaliptus d'absorbir aigua sí que dessecava els terrenys i per tant no es feien tolls on poguessin criar els mosquits.
A nivell de jardineria, a banda de la seva grandària, és característica la seva escorça i la diferencia de forma de les fulles segons si són joves o madures, si estan a la part interior o la més assoleiada.
La diversitat d'espècies fa que es pugui escollir l'arbre més adeqüat a l'espai on el volguem possar.

Bibliografia: "Plantas Medicinales" de Pío Font Quer ed. Omega/ "Su Jardin Mediterraneo" Heidi Gildemeister ed. Moll

Blogografia: Amics arbres Arbres amics / InformationsZentrum.Eucaliptus

Les fotos són d'un servidor

12 comentaris:

Freia ha dit...

M'agrada el teu blog. M'agrada molt. El problema és que encara que entenc el català, m'és molt difícil parlar-lo i molt més escriure-ho (de fet he hagut de llançar mà del traductor de la Generalitat). Us importaria molt si faig els comentaris en castellà?.
Una salutació des de Madrid i felicitacions per les teves fotos.

fra miquel ha dit...

Porsupuestísimo que puedes comentarme en castellano!! i en italiano i en francés... el inglés me cuesta más, mira.
Aquí en Cataluña como mímimo somos bilingües, por mucho que algunos quieran hacer creer otra cosa.
Grácias por el esfuerzo de comentar en catalan.
Bé! Benvinguda a casa meva! Estic contentíssim que t'agradi tant. Algun dia hauré d'anar a Madrid a fotografiar els parcs i jardins que hi teniu!
A mi també m'agrada molt el teu blog.
Una abraçada molt forta des de Barcelona

khalina ha dit...

Fra Miquel gràcies per parlar dels 7 turons en el comentari de l'anterior post.
Fas unes fotos maquíssimes sempre. T'anima el dia veure els teus paisatges

M'ha agradat saber una mica més dels eucaliptus.

Anònim ha dit...

Muy interesante,tu exposicion sobre los eucaliptos.Las fotografias preciosas.Muchas gracias por tu visita y muy Felices Fiestas.Carmina

RaT ha dit...

Saps? a mi sempre m'havia agradat l'eucaliptus. Em recordava quan tornava de l'escola, baixant pel carrer Larrad, l'olor que pujava cap el Parc Güell.
Però en un viatge encantador a Tunis, el guia ens va explicar que els francesos, quan van invaïr el país, utilitzaven aquest arbre perquè impedeix que al seu voltant creixin els arbres autòctons.
Ells (o ell) el considerava un arbre dolent, símbol de la submissió obligada cap els francesos... no sé, ara m'encanta la seva olor però no sé que pensar

Bones Festes!!!

el paseante ha dit...

Uns arbres magnífics. I de petit ma mare em posava la tovallola al cap i a "esnifar" :-) Que tinguis un bon Nadal.

fra miquel ha dit...

Que bé que t'animin el dia els meus paisatges, Khalina. Procuraré no baixar el llistó.

Me alegra que te gusten las fotos, Carmina, y felices fiestas, también para ti.

No és culpa de l'arbre raTeta, si no de l’ús que se'n fa. Si entres a Amics arbres Arbres amics (he posat l'enllaç a sota del post) Expliquen molt bé el mal que ha fet a la flora i fauna autòctones de Galícia i Astúries.

Paseante, ma mare no s’acontentava amb que inhalés sota la tovallola, em posava un pot amb aigua bullint i eucaliptus a l'habitació, quan anava a dormir.

Bones festes a tots

Jobove - Reus ha dit...

És increïble que la natura demani a crits ajuda, però més increïble és que ningú l'escolti !!bones festes!!

Cristina ha dit...

Molt interessant. L'eucalipto es un molt bon remei natural. Jo nessecito tenir sempre la gola molt be per la meva feina i puc asegurar que va molt be. Aqui teniu un enllaç per poder gaudir i saber més del seus valors terapeutics: http://www.dieteticaexpress.com/spa/item/ART00599.html

fra miquel ha dit...

Gràcies Cristina per l'enllaç. Que tinguis bones festes...cuidat i que no hagis de utilitzar l'eucaliptus!

Freia ha dit...

Gracias Fra Miquel

Espero que vengas a Madrid y descubras, si no lo conoces, el que para mí es el parque más hermoso: El Capricho. Te he dejado el enlace a una entrada en mi blog con fotos hechas por mí entre febrero y julio de este año. Lamento que la música no funcione. Al desaparecer el servidor de boomp3 me ha dejado todo el blog sin música y me costará rehacerlo.
Un abrazo

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola,
Ens ha agradat aquest escrit i l’hem reproduït a Amics arbres · Arbres amics.
Salut i gràcies.